OVer ons

Wij zijn een team van gespecialiseerd verpleegkundigen, allen werkzaam binnen de acute zorg zoals ambulancezorg, spoedeisende hulp en intensive care, die het initiatief hebben genomen om het eerste officiële medisch noodhulpteam op te richten voor Nederland, volgens de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ons doel is om tijdens ramp- of crisissituaties, zowel in Nederland als in het buitenland, snel en effectief gespecialiseerde medische hulp te bieden. We zijn momenteel bezig om te voldoen aan de classificatie en standaarden van de World Health Organisation (WHO) voor de officiële certificatie van een Emergency Medical Team (EMT). Dit betekent dat we streven naar de hoogste internationale normen voor medische noodhulp en dat we goed voorbereid zijn om in diverse noodsituaties te handelen. Wij zetten ons in voor het verbeteren van de overlevingskansen van mensen die (levensbedreigend) gewond zijn geraakt tijdens een natuurramp, terreuraanslag, oorlogssituatie, of grootschalig incident. Onze jarenlange expertise om snel en adequaat te handelen binnen de acute zorg, zorgt ervoor dat we altijd klaarstaan om te helpen waar en wanneer dat nodig is, aan degenen die het het hardst nodig hebben.

Aanleiding voor dit initiatief was een dringende noodoproep van buitenlandse hulporganisaties die in het conflictgebied Gaza ter plaatsen waren. Deze hulporganisaties heeft een teamlid  leren kennen toen hij medische hulp ging bieden, na de hevige aardbevingen in Turkije en Marokko. Gezien het grote tekort aan medisch personeel en materialen in Gaza kwamen zij opnieuw met hem in contact. Deze dringende noodoproep en de grote aantallen kind-slachtoffers heeft ons doen besluiten om vanuit Nederland een medisch team op te richten. In zeer korte tijd hebben we een enorme poule aan gespecialiseerd verpleegkundigen en artsen weten te realiseren, bedrijven benaderd die medische materialen doneren en noodzakelijke medische apparatuur ter beschikking willen stellen. Hierop hebben we besloten om dit medische team "EMTN" te noemen.

Gezien de grote betrokkenheid aan vrijwilligers, financiële en medische donaties willen we dit initiatief breder trekken, aangezien Nederland als een van de weinige landen binnen de EU, nog niet beschikt over een EMT. Wij hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte gebracht dit op te gaan pakken en het proces om tot een geaccrediteerd EMT te komen volgens de WHO standaarden aan te gaan. We zijn trots op de stappen die we hebben gezet om dit initiatief te realiseren en we kijken ernaar uit om samen te werken met onze partners en ketenpartners om de gezondheid en het welzijn van iedereen in Nederland te beschermen. Samen kunnen we een verschil maken. Samen zijn we EMTN!

De WHO

De 'World Health Organization' (WHO) is een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties en heeft tot doel om de gezondheid van de wereldbevolking te verbeteren. Dit doet de organisatie door wereldwijde standaarden voor gezondheidszorg te bevorderen, zoals inentingsprogramma's en programma's ter bestrijding van besmettelijke ziektes, en technische steun te verlenen aan landen. Ook ontwikkelt de WHO programma's op het gebied van gezinsplanning, voedingsleer, verpleging, medische opleidingen en waterzuivering.

De Wereldgezondheidsassemblee is het hoogste beslisorgaan van de WHO, dat jaarlijks bijeenkomt. De assemblee benoemt om de vijf jaar de directeur-generaal, bekijkt het financieel beleid van de organisatie en beslist over het voorgestelde programmabudget. Het hoofdkantoor is gevestigd in Genève. Wereldwijd heeft de WHO ongeveer 150 verschillende kantoren en zijn er 193 landen bij de WHO aangesloten.

In 2010 legde de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), een regionale organisatie van de WHO, de grondslag voor het formuleren van principes, criteria en standaarden voor internationale medische teams. Dit resulteerde in de publicatie van de classificatie en minimumstandaarden voor internationale medische teams bij plotselinge rampen, wat de oprichting van het Emergency Medical Team (EMT) Initiatief inluidde en de eerste toepassing van dit classificatiesysteem tijdens tyfoon Haiyan in de Filipijnen in 2013. Het initiatief werd ook opgezet in lijn met de Internationale Gezondheidsregeling (2005), bekend als IHR, die van lidstaten vereist om minimale volksgezondheidscapaciteiten te ontwikkelen voor “het detecteren, beoordelen, melden en rapporteren van gebeurtenissen” en voor “een snelle en effectieve respons op volksgezondheidsrisico’s en noodsituaties van internationaal belang”. Het Joint External Evaluation (JEE) instrument, gepubliceerd in februari 2016, is een vrijwillig proces dat lidstaten helpt bij het beoordelen van hun vooruitgang in het voldoen aan de kerncapaciteiten vereist door IHR (2005). Onder de vele door de JEE beoordeelde aspecten vallen ook medische tegenmaatregelen en personeelsinzet, inclusief processen voor het verzenden en ontvangen van medische hulp en personeel van internationale partners tijdens volksgezondheidsnoodsituaties, evenals casemanagement voor gevaren gerelateerd aan IHR (2005). Recentelijk heeft resolutie EB 146.R104 lidstaten, regionale economische integratieorganisaties, internationale, regionale en nationale partners, donoren en partners opgeroepen om de rol van lokale gezondheidswerkers te versterken. Deze resolutie roept ook op tot de ontwikkeling van effectieve en goed presterende nationale, subnationale en regionale EMT’s, waar van toepassing, in overeenstemming met WHO-classificatie en minimumstandaarden. Toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg zonder financiële lasten moet ook tijdens gezondheidsnoodsituaties gewaarborgd blijven.

Het doel van het initiatief voor medische noodhulpteams (EMT) is het verbeteren van de tijdigheid en kwaliteit van de gezondheidsdiensten die worden verleend door nationale en internationale medische noodhulpteams en het vergroten van de capaciteit van nationale gezondheidsstelsels om leiding te geven aan de activering en coördinatie van snelle reactie capaciteiten in de onmiddellijke nasleep van een ramp, uitbraak en/of andere noodsituatie.